دومين جلسه نقد و بررسی طرح ساماندهی گلزارهای شهدای سراسر کشور، با حضور دکتر کوشکی (عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی) به كوشش كانون انديشه ي دانشجوي مسلمان در دانشگاه امیرکبیر، برگزار شد.
دكتر كوشكي با تأکید بر ضرورت جدي حفظ اصالت مزار شهدا در این رابطه بیان داشتند: گلزار شهدا به اعتقاد دینی ما صاحب دارد و صاحبانش هم زنده هستند. صاحبانش خانواده ی شهدا نیستند، بلکه در وهله ی اول خود شهدا هستند. اگر اعتقاد داریم شهدا زنده هستند و عند ربهم یرزقون، پس هر کدام از این قبرها یک صاحب و مالک دارند. کاری که این آقایان می کنند بدون آنکه خودشان متوجه باشند شبیه کاری است که وهابیت عربستان می کند. یکی از دلایلی که جهان اسلام به وهابیت نقد دارد این است که میراثهای فرهنگی به جا مانده از دوران اسلام و پیامبر را خراب کردند. این آقایان میراث فرهنگی را تخریب میکنند به این بهانه که می خواهیم چیز قشنگی بسازیم! من اصلا کاری به متبرک و معنوی بودنش ندارم می گویم میراث فرهنگی. مثلا کسی بگوید که تخت جمشید چیز بدقوارهای است خرابش کنیم و خیلی منظم و قشنگ بسازیم. این حرف چقدر مضحک می تواند باشد؟ دقیقا با همین استدلال مضحک تلاش می کنند که گلزار شهدا را منظم کنند. ما در مورد پدیدهای کاملا فرهنگی، معنوی و انسانی صحبت می کنیم. چگونه می توانیم این را با خط کشی مکانیکی بسنجیم؟ کسانی که میخواهند این کار را انجام دهند و قصد خدمت هم دارند، به این فهم نرسیده اند که، کسی مخالف این نیست که آسفالت بین قبور شهدا سنگفرش شود اما بر هم زدن این ترکیب هویتی – طبیعی، یعنی اینکه شما دارید در امری که به انسانهای زنده مربوط است دخالت می کنید. به تعبیر حضرت امام(ره) مزار شهدا دارالشفای آزادگان جهان خواهد بود. در آنجا شفا می گیرند، نه تنها شفای جسمی بلکه شفای روحی و معنوی. اتفاقا معنویتش هم به بکر بودنش است. اگر این بکر بودن را از آنها بگیریم بخش زیادی از بار معنویاش هم خواهد رفت.
خدا همه جا هست، ولی فرموده خانه ای سیاه رنگ با این ابعاد؛ همه به سمتش نماز بخوانند. چرا؟ چون ما آدمها به دنبال نشانه های محسوس از مفاهیم نامحسوس هستیم. یعنی طوری خلقت شده ایم که اگر با مفاهیم سر و کار داشته باشیم راضی نمی شویم. به همین خاطر برای ما بحث بارگاه و قبر امام، موضوعیت دارد و فقط هم قبر یک امام نیست. کدام یک از ما حرم امام رضا (ع) را یک قبر فرض می کنیم؟
جالب اینجاست که برخورد این آقایان با این قضیه برخورد آمرانه ای است. یعنی می خواهند نظر سنجی کنند که اگر حساسیت مردم پایین آمده، دست به تخریب بزنند. یعنی تا حالا هیچ وقت شک نکرده اند که کاری که می خواهند بکنند، کار غلطی است. در واقع شما با یک جهالت فرهنگی-تاریخی مقابله می کنید که این جهالت سوژه ی ما به ازایش گلزار شهدا شده است. شما برای اینکه گلزار شهدا خراب نشود نمی جنگید، شما دارید با یک جهالت ریشه دار تاریخی مقابله می کنید. اهداف اصلی ما چند مورد زیر است:1- مقابله با طرز تفکر غلط. 2- ترویج طرز تفکر صحیح، تا مسئولين نسبت به هویت گذشته و ثروت های فرهنگی حساس شوند. 3- در نهایت، هم درک در ذهن ما ایجاد می شود، هم مردم آگاه شده و حساسیت در آنها زنده می شود. 4- نتیجه ی آخر کار. یعنی فشارهای وارده ی ما و روشنگریهایی که می کنیم تاثیر بگذارد و این کار زشت را انجام ندهند. اگر انجام ندادند شما به همه ی اهداف خود میرسید. در غیر این صورت شما در کارهای 1 تا 3 موفق بوده اید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر